Ciasteczka w płatkach kukurydzianych.;)
Składniki:
- 2 jajka
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki maki
- Aromat (smak wedle naszego uznania)
- Dowolne składniki(czekolada, bakalie, rodzynki,itp.)
- 1 opokowanie płatków kukurydzianych.
Wykonanie:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem (aż podwoja swoja objętość ). Dodać ostudzoną margarynę, mąkę, proszek do pieczenia,aromat.Potem dodać to co wybrane (czyli bakalie , czekoladę itp)delikatnie wymieszać drewniana łyżka. Robić małe kuleczki łyżeczka i optaczać w płatkach kukurydzianych piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190`C przez około 15-20 minut na złoty kolor
.Sałatka Składniki:
- 200g młodego szpinaku
- Pomidor
- Ogórek (wiem, wiem - zabija witaminę C. Dlatego polecam wziąć zamiast ogórka małą cukinię)
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- 2 jajka
- 20 zielonych szparagów
- Kapka oliwy spod pomidorów
Przygotowanie
Szparagi łamie się chwytając oba końce i wyginając łodygę. Oba końce sa jak najbardziej jadalne z tą różnicą, że końcówka z szczytem pędu po umyciu może wylądować na grillowej patelni. Natomiast końcówka twardsza musi zostać obrana z pierwszej skórki i również można ją zmiękczyć przez podduszenie na patelni. Rzecz jasna - suchych i twardych końcówek nie jemy :)
Szparagi lądują na patelni grillowej z odrobiną wody. Na małym ogniu duszą się przez 5 minut czasem przewracane. Szpinak myjemy i kładziemy na talerze w dwie porcje. Na to po pół pomidora, ogórek lub cukinia i po łyżeczce oliwy spod pomidorów suszonych.
Na drugiej patelni przesmażamy we własnym tłuszczyku szynkę parmeńską w plastrach. I chrupiącą kładziemy na wierzch warzyw.
Na koniec robimy po jajku sadzonym i taką sałatkę "piętrową" można spokojnie zakwalifikować do dań obiadowych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz