Przepisy.;)

Dziś w notce będą przepisy na  ciasteczka w płatkach i na sałatkę która jest bardzo sycącą.Sałatka jest mega pyszna, mega sycąca i bardzo zdrowa.:)

Ciasteczka w płatkach kukurydzianych.;)
Składniki:
  • 2 jajka 
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki maki
  • Aromat (smak wedle naszego uznania)
  • Dowolne składniki(czekolada, bakalie, rodzynki,itp.)
  • 1 opokowanie płatków kukurydzianych.
Wykonanie:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem (aż podwoja swoja objętość ). Dodać ostudzoną margarynę, mąkę, proszek do pieczenia,aromat.Potem dodać to co wybrane (czyli bakalie , czekoladę itp)delikatnie wymieszać drewniana łyżka. Robić małe kuleczki łyżeczka i optaczać w płatkach kukurydzianych piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190`C przez około 15-20 minut na złoty kolor





.Sałatka Składniki:
  • 200g młodego szpinaku
  • Pomidor
  • Ogórek (wiem, wiem - zabija witaminę C. Dlatego polecam wziąć zamiast ogórka małą cukinię)
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 jajka
  • 20 zielonych szparagów
  • Kapka oliwy spod pomidorów

Przygotowanie

Szparagi łamie się chwytając oba końce i wyginając łodygę. Oba końce sa jak najbardziej jadalne z tą różnicą, że końcówka z szczytem pędu po umyciu może wylądować na grillowej patelni. Natomiast końcówka twardsza musi zostać obrana z pierwszej skórki i również można ją zmiękczyć przez podduszenie na patelni. Rzecz jasna - suchych i twardych końcówek nie jemy :)

Szparagi lądują na patelni grillowej z odrobiną wody. Na małym ogniu duszą się przez 5 minut czasem przewracane. Szpinak myjemy i kładziemy na talerze w dwie porcje. Na to po pół pomidora, ogórek lub cukinia i po łyżeczce oliwy spod pomidorów suszonych.
Na drugiej patelni przesmażamy we własnym tłuszczyku szynkę parmeńską w plastrach. I chrupiącą kładziemy na wierzch warzyw.
Na koniec robimy po jajku sadzonym i taką sałatkę "piętrową" można spokojnie zakwalifikować do dań obiadowych!

Popularne posty