poniedziałek, 5 czerwca 2017

Hejo Kochani.!

Hejo kochani!
Witajcie na moim blogu wiem ,że mnie dawno nie było ,ale postaram się to zmienić. No cóż nie było mnie tu ze względu na sprawy osobiste i to że nie miałam zbyt wiele czasu żeby usiąść i w spokoju cos napisać. Myślę, że zacznie sie to wszystko zmieniać już teraz. Dziś będzie krotki przepisz na
przepyszne jogurtowe ciasto z truskawkami o smaku cytrynowym oprószone cukrem pudrem. Truskawki są pieczone razem z ciastem, dlatego jest to doskonałe ciasto na letni piknik. Jest miękkie, wyrośnięte, puszyste, lekkie i wilgotne. Zapraszam do wypróbowania, gdyż ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, bez użycia miksera, składniki są proste, a efekt jest wyśmienity. Porcja na tortownicę o śr. 21 cm (lub trochę większą, wtedy dajemy więcej owoców, na całą powierzchnię foremki



Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 cytryny (sok wyciśnięty i otarta skórka)
  • 30 dag jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
     
  • 25 dag truskawek
Przepis:
Tortownicę o śr. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną przesiać przez sitko i wymieszać z sodą oczyszczoną. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki.

Jajko, olej, cukier, sok i skórkę z cytryny dokładnie wymieszać (nie miksować). Dodać jogurt grecki i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać. Ciasto jest dość gęste, może wyglądać na grudkowate i zważone, ale takie ma być.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać wierzch. Poukładać truskawki, lekko wcisnąć je w ciasto, ale cały czas mają być widoczne. Wstawić do piekarnika, ustawić temperaturę na 165 stopni C i piec przez 60 minut (lub trochę krócej do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!



19 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda przepysznie! Z chęcią wypróbuję ten przepis w wolnej chwili :)
    Co powiesz na wspólną obserwację? MÓJ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  2. A moim domu piecze się ciasta od zawsze! To również, jest przepyszne!
    Pozdrawiam cieplutko :*

    enduro519.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham truskawki <3 świetny przepis, bardzo kusi, żeby go wykonać, więc zapewne tak będzie ;)
    http://livetourevel.blogspot.com/2017/06/ciasteczka-owsiono-kokosowe.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku wygląda przepysznie, z pewnością wypróbuję ten przepis, bo uwielbiam truskawki i ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na chwilę obecną ograniczam cukry, ale jak mi przejdzie to na pewno sobie zrobie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiamy sezon truskawkowy! Te małe czerwone, słodziutkie owocki możemy pochłaniać w każdej odsłonie! Przepis na Twoje ciasto wydaje się być prosty, więc wypróbujemy! Dzięki za wpis! Narobiłaś apetytu nam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda naprawdę przepysznie, aż mi narobiłaś smaka. Jak tylko zaliczę wszystko na studiach i będę miała w końcu chwilę wolnego, wypróbuje Twojego przepisu, konsumując ciasta podczas pikniku poza miastem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniami, na pewno skorzystam z przepisu :)
    Obserwuje i zapraszam do siebie :)
    http://caydii.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale przepieknie sie prezentuje! Moja mama robi podobne, musze jej pokazac to zrobi z twojego przepisu<3 na pewno pyszne! Ale pewnie kaloryczne haha

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, mniam! Przepięknie się prezentuje! :)

    Pozdrawiam,
    Karolina [blog]

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam!wygląda niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jedno z moich najulubieńszych letnich ciast :) Pycha!
    Zapraszam do siebie: KLIK! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie jogurtowe ciasto :)
    Mam trochę inną recepturę, ale Twoje na pewno jest tak samo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Zły Romeo

Kiedy sięgam po książkę z gatunku new adult, zawsze spodziewam się tego samego. Mało która pisarka potrafi mnie jeszcze czymkolwiek zasko...