Hejo Kochani.!

Hejo kochani!
Witajcie na moim blogu wiem ,że mnie dawno nie było ,ale postaram się to zmienić. No cóż nie było mnie tu ze względu na sprawy osobiste i to że nie miałam zbyt wiele czasu żeby usiąść i w spokoju cos napisać. Myślę, że zacznie sie to wszystko zmieniać już teraz. Dziś będzie krotki przepisz na
przepyszne jogurtowe ciasto z truskawkami o smaku cytrynowym oprószone cukrem pudrem. Truskawki są pieczone razem z ciastem, dlatego jest to doskonałe ciasto na letni piknik. Jest miękkie, wyrośnięte, puszyste, lekkie i wilgotne. Zapraszam do wypróbowania, gdyż ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, bez użycia miksera, składniki są proste, a efekt jest wyśmienity. Porcja na tortownicę o śr. 21 cm (lub trochę większą, wtedy dajemy więcej owoców, na całą powierzchnię foremki



Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 cytryny (sok wyciśnięty i otarta skórka)
  • 30 dag jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
     
  • 25 dag truskawek
Przepis:
Tortownicę o śr. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną przesiać przez sitko i wymieszać z sodą oczyszczoną. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki.

Jajko, olej, cukier, sok i skórkę z cytryny dokładnie wymieszać (nie miksować). Dodać jogurt grecki i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać. Ciasto jest dość gęste, może wyglądać na grudkowate i zważone, ale takie ma być.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać wierzch. Poukładać truskawki, lekko wcisnąć je w ciasto, ale cały czas mają być widoczne. Wstawić do piekarnika, ustawić temperaturę na 165 stopni C i piec przez 60 minut (lub trochę krócej do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!



Popularne posty